BonJour Projesi

    BonJour! - Dijital gazetecilik aracılığıyla yetişkinlerin eleştirel medya okuryazarlığını geliştirmek Dijital eğitim ve gazetecilik yoluyla 55 yaş üstü yetişkinlerin eleştirel medya okuryazarlığını destekleyen yeni Erasmus+ projesi BonJour!'u keşfedin. Facebook'ta her 60 saniyede 3,3 milyon gönderi oluşturulduğunu, 510.000 yorum yayınlandığını ve 293.000 durumun güncellendiğini biliyor muydunuz? (AGCOM, 2018) Bu, internette gezinirken veya sosyal medyada gezinirken maruz kaldığımız binlerce bilgi parçasının sadece küçük bir kısmı. Haberler, sosyal medya gönderileri, videolar ve çevrimiçi medya, bireyler ve toplum üzerinde etkisi olan bilgileri iletir. Ne yazık ki, bunların büyük bir kısmı doğrulanmamış ve yanlıştır, sözde "sahte haberler"dir ve hayatımızı pekçok yönden etkileyebilir.

Peki, dijital medyanın yeni dünyasında, yoğun bilgi yükü karşısında nasıl yol alabilir ve eleştirel medya okuryazarlığınızı nasıl geliştirebilirsiniz?

İşte tam da bu noktada, İtalya'nın Lecce kentindeki EduVita Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi tarafından koordine edilen, Yaşlıların Dijital Eğitim ve Gazetecilikle Eleştirel Medya Okuryazarlığının Geliştirilmesi adlı Erasmus+ projesi gündeme gelmektedir.

55 yaş üstü yetişkinlerin neden “Bon-Journalism”e ihtiyacları vardır? - Kısa bir özet
BonJour! olan proje adımız, Fransızca "Günaydın!" deyişinden ilham olarak alınmıştır ve jour ifadesi de gazetecilik için kullanılan bir kısaltmadır. Sonuç olarak, proje adı "bon" (iyi) gazeteciliğe atıfta bulunurken, eleştirel düşünme ve medya eğitimi becerileriyle "uyanma/farkında olma" duygusuna atıf ta bulunmaktadır.
Aslında, projenin yeniliği, dijital eğitim ve gazetecilik yoluyla 55 yaş üstü yetişkinlerin medya okuryazarlığını teşvik etmektir. Bu proje kapsamında 55 yaş üstü yetişkinler; dijital becerilerini geliştirecek ve gazeteciliğin temellerini öğrenecekler - haberlerini yazacaklar ve pasif tüketiciler değil, haber yaratıcıları olacaklardır.

Daha spesifik olarak, gazetecilik ve dijital eğitim yoluyla BonJour! projesi, toplumumuzun ve özellikle yetişkin neslin son yıllarda karşı karşıya kaldığı iki büyük zorlu değişime değiniyor:
1-Medyanın dijitalleşmesi: Pandemiden bu yana, 55 yaş üstü yetişkinlerinin neredeyse tamamı, yakınları ile bağlantı kurmak ve güncel kalabilmek için çevrimiçi haberler, video yayınları ve sosyal medya gibi yeni dijital medyayı kullanmaya başladılar.
2-Sahte haberlerin yaygınlaşması: Son yıllarda, doğrulanmamış ve yanlış haberlerin sayısı, özellikle siyaset, habercilik ve uluslararası olaylar hakkında katlanarak arttı. Yanlış bilgilendirme ve sahte haberlerin yayılması, vatandaşların çarpık görüşler beslemesine, yanlış düşünceler oluşturmasına ve sonuç olarak bilgisiz ekonomik, politik ve sosyal kararlar almasına yol açar. Sonuç olarak, bu yetişkinlerin ve ailelerinin yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir.
“Hem dezenformasyonun hem de yanlış bilginin yayılması, demokrasilerimizi tehdit etmek, tartışmaları kutuplaştırmak ve AB vatandaşlarının sağlığını, güvenliğini ve çevresini riske atmak gibi bir dizi sonuca yol açabilir.” (Dijital Strateji, Avrupa Komisyonu).
Araştırmalara göre, 55 yaş üstü yetişkinlerin doğrulanmamış içerikleri paylaşma ve yeniden yayınlama olasılığı daha yüksektir; bu da eleştirel düşünme ve dijital yeterlilik becerilerinde kuşaklar arası bir uçurum olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, dijitalleştirilmiş medya dünyasında 55 yaş üstü yetişkinler "pasif alıcılar" olarak marjinalleştirilme eğilimindedir ve bu da sosyal ve sivil dışlanmaya yol açabilir.
BonJour! Projesi; 55 yaş üstü yetişkinlerin, çevrimiçi medyada aktif olarak yer almalarına , dünya görüşlerinin şekillenmesine, kişisel ve toplumsal gelişimlerine katkıda bulunma konusunda eşit fırsatlara sahip olacakları dijital bir dünya öngörüyor. İyi ! gazetecilik sayesinde yetişkinler, hem daha bilgili alıcılar hem de aktif haber yaratıcıları olmak için ihtiyaç duydukları dijital ve eleştirel medya okuryazarlığı becerilerini geliştirebilirler.

Medya Okuryazarlığı - Nedir ve BonJour! ne tür katkılar sağlayacak? Şimdiye kadar bahsedilen beceriler ve bağlamlar, Bonjour! projesinin de kilit noktası olan daha geniş bir kavramın, medya okuryazarlığının bir parçasını oluşturuyor.

Ulusal Medya Okuryazarlığı Liderlik Konferansı'nın tanımına göre, bu ifade "medya aracılığıyla mesajlara erişme, analiz etme, değerlendirme ve iletme yeteneği" anlamına gelir. Günümüzün dijitalleşmiş dünyasında olmazsa olmaz hale gelen bir dizi yeterlilik.

Eleştirel düşünme becerileri ve medya mesajlarının nasıl oluşturulduğu, yayıldığı ve yorumlandığına dair anlayış gibi farklı becerileri içerir. Medya okuryazarlığı, bireylerin karmaşık medya ortamında gezinmesini, yanlış bilgileri veya önyargıları belirlemesini ve kullandıkları medya hakkında bilinçli kararlar almalarını sağlar.

“Gazetecilik ve iletişim eğitimi, öğrencilerin medya ve bilgi okuryazarlığı anlayışını geliştirerek ve öğrencilerin toplumdaki dezenformasyona karşı faaliyetlere katılımını teşvik ederek dezenformasyonun önüne geçilmesinde etkili bir rol oynayabilir ” (UNESCO, Cakarta, 2020)

BonJour! projesi 55 yaş üstü yetişkinlerin eleştirel medya okuryazarlığı yeterliklerinin geliştirilmesine nasıl yardımcı olacak?

Projenin amacı, 55 yaş üstü yetişkinleri Bonjour etkinliklerinin öğrenenleri, aktif haber yaratıcıları ve medya eğitimcileri olarak merkezi aktörleri haline getirmektir.
Proje sürecinde, ortaklar şu konularda işbirliği yapacaklardır:
• 55 yaş üstü yetişkinlerin medya eğitimi alanındaki özel öğrenme ihtiyaçlarını keşfetmek;
• 55 yaş üstü yetişkinler için yeni bir profesyonel figür tanımlamak ve geliştirmek: Medya Eğitmeni
• 55 yaş üstü yetişkinler için Medya Eğitmenleri Havuzun oluşturmak: 6 ülkeden Yetişkin Eğitmenler BonJour! eğitim elçileri olacaklardır. Eğitim boyunca, 55 yaş üstü diğer yetişkinler için Medya Eğitmenleri olabilmek için gereken becerileri geliştireceklerdir.
• gazetecilik yoluyla eleştirel düşünme ve dijital becerileri geliştirmek için metodolojiyi geliştirmek
• yaşlıların medya ve dijital okuryazarlığı konusunda farkındalığı artırmak için bir e-öğrenme platformu oluşturmak • 55+ yetişkinleri iyi’! gazetecilik ve dijital içerik yaratıcıları olarak desteklemek İyi!-gazetecilik ve medya okuryazarlığı hakkında daha fazla bilgi edinmeye hazır mısınız? Projenin resmi FB sayfasında BonJour! güncellemelerini takip edin

https://www.facebook.com/profile.php?id=61559183256475

BonJour! Dijital Eğitim ve Gazetecilikle Yaşlıların Eleştirel Medya Okuryazarlığının Geliştirilmesi, EduVita tarafından Fundacja Pro Scientia (Polonya), Nazhayat (Türkiye), My Madeira Island (Portekiz), IFAE (Polonya) ve EBI (Avusturya) ortaklığıyla koordine edilen bir Erasmus+ projesidir.



Bonjo

50+ için dijital beceriler kursu - EduVita, Lecce(İtalya) yaşam boyu öğrenme merkezi

55+  yaş grubu  medya eğitimi   BonJour- EduVita, Lecce (İtalya)

BonJour Başlangıç toplantısı EduVita, Lecce(İtalya)
 Geri Dön

 
BAĞLANTILAR

Kurumsal Yapı

Faaliyetler

Kurullar

Galeri
Duyurular
Aydın

İletişim
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES: Yeni, 78/1. Sk. No:21, Güney Apt. 09800 Nazilli AYDIN
TELEFON:0505 305 77 28
FAX:0530 312 21 58
E-POSTA:bilgi@nazhayat.org
 

" Ülkemizin sosyal, kültürel, ekonomik, teknolojik, inovatif ve AR-GE faaliyetlerini destekleyerek kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir dernektir. "

Tüm Hakları Saklıdır. | Aksi belirtilmedikçe; kaynağı belirtilerek alıntı yapılan içerikler hariç tüm görsel materyaller, sayfalar ve içerikler Nazilli Hayat Boyu Öğrenme Derneğine aittir. İzin alınmaksızın ve kaynak belirtilmeden kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.