Anketler ve araştırmalar, nesil farkının Avrupa'da toplumun ciddi bir sorunu olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Avrupa'daki eğitim ve öğretim sistemlerinin çoğu hala esas olarak gençlere yönelik olanaklar etrafında organize edilmiştir, bu nedenle mevcut eğitim sistemleri hala yaşlıların ve yetişkin eğitimcilerin ihtiyaçlarını yeterince yansıtmamaktadır.
Kuşaklararası öğrenme, bu bağlamda kullanılabilecek etkili olabilecek yaklaşımlardan biridir. Bilgi, beceri, yetkinlik, bilgelik, norm ve değerlerin nesiller arası sistematik aktarımı ve etkileşimidir. Nesiller arası öğrenme programları, Uluslararası Konsorsiyum ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “yaşlı ve genç nesiller arasında amaçlı ve sürekli kaynak alışverişi ve öğrenme yaratan sosyal araçlar” olarak tanımlanmaktadır. Dewey, Vygotsky ve Erikson gibi pedagogların teorileri, nesiller arası öğrenme yaklaşımını bir hizmet temelli, deneyimsel ve topluluk öğrenme biçimi olarak desteklemektedir.
Kuşaklar arası öğrenme programları, önemli öğrenme fırsatları ve kuşaklar arasındaki tutumlarda bir dönüşüm yaratır.
Bu proje çerçevesinde Kuşaklararası öğrenme yaklaşımındaki en iyi uygulamaları paylaşacağız, yeni fikirler geliştireceğiz ve bunları yerel topluluklarda uygulayacağız. |